The Doors
The Doors
The Doors
The Doors
Jeśli wierzyć popularnym interpretacjom, Jim Morrison opisuje tutaj epizod z jednej spośród wielu bezsennych nocy, spędzonych w kalifornijskiej Venice Beach. Przesiadując do późna w ulubionej restauracji, uświadamia sobie, że pora się zbierać, bowiem lokal wkrótce zostanie zamknięty. Chociaż wie, że będzie zmuszony go opuścić, najchętniej spędziłby tutaj całą noc – i szczerze żałuje, że nie może tego zrobić.
Tytułowa „kuchnia duszy” to najprawdopodobniej położona w Venice Beach restauracja Olivia’s, często odwiedzana przez Morrisona. Wspomnienie wspólnych chwil spędzonych w tym miejscu znajdziemy w książce „Riders on the Storm: My Life with Jim Morrison and the Doors” Johna Densmore’a.
Określenie „soul kitchen” może stanowić nawiązanie do tzw. „soul food”, kuchni czarnoskórych Amerykanów z południa USA. Charakterystyczne dla niej składniki to m.in. chleb kukurydziany, smażony kurczak i potrawy z roślin strączkowych.
Jeżeli odrzucimy dosłowną, kulinarno-gastronomiczną interpretację, możemy spróbować zinterpretować „kuchnię duszy” jako miejsce u boku Pameli Courson, której artysta za wszelką cenę nie chce opuścić.